Blogs

" Ik wil jou weer het plezier, de vreugde en de rust in je leven teruggeven"

Blog – Onbestemd gevoel

Je kent het misschien wel, dat knagende gevoel maar je weet niet wat het is. Je kan er over na denken, je voelt het in je lijf, het beïnvloed je stemming maar je kan de oorzaak niet vinden.
Een heel groot deel van m’n cliënten komt met zo’n gevoel bij me. Er is schroom, want waarom hulp zoeken als je een prima jeugd hebt gehad, nooit aanwijsbare trauma’s hebt beleeft en je nu inmiddels zelf alles voor elkaar hebt. “Welke legitieme reden heb ik nu om te klagen, om me zo te voelen? ” is vaak wat ik in het eerste gesprek hoor.
Ondertussen blijft dat knagende gevoel maar groeien, energie vreten en zitten de tranen ontzettend hoog. Juist door dit onbestemde gevoel is de drempel om hulp te vragen ontzettend hoog. Wat is het dan waanzinnig knap als ze toch hulp zoeken, want dat knagende gevoel zonder “directe oorzaak” zit er wel degelijk! En alleen al de erkenning van dat gevoel en hun pijn, zorgt voor heling en erkenning.
Samen gaan we opzoek naar de onderliggende oorzaak van dat onbestemde gevoel en gaan we kijken hoe we daar een sterker IK gevoel voor in de plaats kunnen krijgen. Een prachtig proces! Voor iedereen is dit een uniek proces maar zo mooi om hier bij te kunnen en mogen helpen.
Herken jij dit onbestemde gevoel? Wie weet kan ik jou ook helpen.

Blog – Kerststress

Kerst hoort een periode van gezelligheid en warmte te zijn. Lekker met z’n allen rond de kerstboom, veel eten met familie en vrienden en genieten. Maar voor veel mensen is de werkelijkheid een stuk minder rooskleurig… Alleen al het woord kerst, december of de eindeloze stroom kerstliedjes (vanaf november!!) roept bij veel mensen al een hoop stress op. Kerst, want dan MOETEN we lekker en veel eten, dan MOETEN naar (schoon)familie en dan MOET het gezellig zijn! Zie hier een goed recept voor een kerst vol stress.

En vooral doordat MOETEN en omdat we vinden dat het zo HOORT, wringen we ons in allerlei bochten om er maar een gezellige kerst van te maken. En wat is het resultaat? Irritatie, een kort lontje, ruzie met je partner en met een beetje pech een aangebrande kalkoen.

Maar wat wil je nu echt? Waar liggen jou behoeftes deze dagen? En kan je die voor je zelf realiseren? Dat vraagt waarschijnlijk om een goed gesprek met jezelf (en je partner), voelen waar je behoeftes liggen en kijken waarom je mee gaat in de verwachtingen rond Kerst. Misschien moet je dan wel NEE zeggen tegen familie en vrienden of juist de bewuste keuze maken om op een ontspannen manier met deze 2 doldwaze dagen om te gaan. Zolang het resultaat maar goed voelt voor jou.

En als het deze Kerst niet lukt, dan heb je gelukkig nog een heel jaar om te oefenen voor de Kerst van 2019. Mocht je daar hulp bij nodig hebben dan weet je me te vinden.

 

Blog – Kreeften en de zin van een burn-out….

Vorige week kreeg ik de uitnodiging voor een intervieuw over burn-out. Reuze leuk en spannend! Want wat wil ik allemaal vertellen en hoe ga ik dat allemaal helder vertellen?

Er zit veel informatie in mijn hoofd, maar door mijn dyslexie komt het er nog wel eens rommelig uit, dus ik besluit toch wat meer tijd de besteden aan de voorbereiding. Zo maak ik een mindmapje, praat ik met vrienden en kijk ik oude filpmjes terug die mij geïnspireerd hebben. Waaronder het bekende filmpje van Rabbijn Twerksi die praat over “hoe kreeften groeien”. Ik weet nog goed dat ik dit filmpje de 1ste keer zag. Dit was zo waar! Groeien doet pijn en daar moeten we doorheen om te kunnen transformeren. Veel mensen zeggen ook dat ze na een burn-out nooit meer dezelfde persoon zijn als daarvoor, en dat klopt. Ze hebben veel geleerd en ze zijn veranderd, ten goede.

Het toeval wil dat ik dezelfde dag nogmaals dat filmpje hoor tijdens een les psychopathologie. De docent gebruikt dit zelfde filmpje om duidelijk te maken wat stress is. Omdat ik het net een paar uur geleden diverse keren heb beluister, leun ik achter over en luister. Maar nu hoor ik iets anders, iets zo wezenlijks en belangrijks wat de Rabbijn even snel tussen neus en lippen door zegt… In order to grow the lobster goes to a safe and secure place. Because when he cast of his shell he is small and a mussy creator.

Wauw, hier valt een kwartje. Net zoals dat cliënten vaak ook de meest belangrijke dingen tussen neus en lippen door laten vallen doet de Rabbijn dit ook. De voorwaarde om te kunnen groeien is dat je bewust bent van je groeiproces, dat je daar tijd en ruimte voor maakt, voelen dat je kwetsbaar bent en dat je dit doet op een plek waar je je veilig en geborgen voelt!

Veel mensen ervaren hun burn-out als een groeiproces, ze worden letterlijk stil gezet en er is geen enkele ruimte meer voor iets anders. Het is dan tijd om naar binnen te keren, kijken wat er mis gegaan is en de oude patronen af te werpen om daarna een nieuw jas aan te trekken. Eentje die beter past. En dat kan zelf maar gebeurd ook vaak in de veilige omgeving van een coach of therapeut.

En dan nu de overdenking die mij nog steeds niet los laat. Moet iemand perse burn-out raken om te kunnen groeien? Om eindelijk stil te vallen en bewust te gaan kijken hoe hij kan groeien? Of zouden we dit stilstaan, even terugtrekken in een veilig plekje, kwetsbaar durven zijn, al eerder kunnen (en moeten) doen? Misschien zijn we juist dit stukje van het groeien wel verleert…

De herfst komt er aan, de natuur valt stil. Dit is ook de ideale tijd om bij onszelf stil te staan en bewust te voelen wat we nodig hebben.  En dat kan zeker in de veilige omgeving van een therapeut.  Ik zie je graag 😊

7&17 november: workshop Balans in je leven

1op1 begeleiding

https://youtu.be/hmaB2fxZXZI (filmpje van Rabbijn Twerksi)

Blog – Rouwverwerking…

Afgelopen zomer heb ik een zeer intensief traject mogen doen met Gert. Een sterke man, altijd vol goede moed, staat altijd klaar voor een ander en geniet samen met zijn vrouw van het leven. Totdat de dochter van een goede vriendin heel erg plotseling overleed… Vol verdriet en emotie belde hij me op, hij wilde hulp want het verdriet was te groot. Werken ging niet meer, hij kon alleen nog huilen en hij was lamgeslagen. Hij voelde dat het verdriet te groot was en hij had een enorme drive om hiermee aan de slag te gaan. Niet om van het verdriet af te komen maar om met heel veel liefde een prachtige herinnering te bouwen waarbij we ook onderliggend verdriet een plekje hebben kunnen geven.

Tja, en zoiets groots gaat dus niet in een paar sessies van een uurtje waarbij we om de week afspreken. Gert wilde weer in beweging komen, zijn verhaal doen en voelen wat er gebeurde met hem. Dus we hebben intensief afgesproken in een korte tijd, samen gewandeld en gefietst, letterlijk weer in beweging komen. Ik heb veel geluisterd en ook soms pittige vragen gesteld. “Dat is niet lief”, ik hoor het hem nog zeggen, maar soms was het toch even nodig om ergens door heen te prikken. In al het verdriet en in alle heftigheid was dit zo’n prachtig proces en ik voel me dankbaar om hier bij te mogen helpen. Dankje voor je openheid en vertrouwen, Gert! En dankje voor je lieve woorden: Maaike, dank voor je geweldige werk. You went beyond the call of duty!!”

 

Blog – Waarom ik doe wat ik doe

Mensen vragen wel eens waarom ik voor dit beroep van therapeut heb gekozen. Ik zeg dan vaak dat ik het leuk vind om mensen weer inzicht te geven in hun leven. Maar dat is maar klein stukje van mijn verhaal want diep in mijn hart doe ik het eigenlijk hiervoor:

Komen de mensen eerst binnen met een zwaar gemoed, de ogen dof, een teneergeslagen lichaamshouding, leeg en met een groot verdriet of angst onder de arm, gaandeweg het proces zie je ze groeien, stralen zelfs. De tred wordt zekerder, de stem wat sterker, er wordt af en toe weer gelachen en zelfs huilen is niet erg meer. Het mag er namelijk nu zijn, zij mogen er nu zijn! En als dat kwartje gaat vallen dan komen ook de twinkeltjes terug in hun ogen. Soms begint dit stralen tijdens de sessies al, zo mooi om dat te zien gebeuren. Als ze dan later weer terug komen en ze hebben de twinkels vast kunnen houden dan weet ik dat ons proces ten einde loopt. Ze kunnen het leven nu weer zelf aan. Ze hebben weer grip op hun eigen proces  en ze hebben hun eigen verantwoordelijkheid weer terug gepakt. En dat weten ze, dat voelen ze en dat maakt ze zichtbaar sterk en zo vreselijk mooi als mens.  Wat een gaaf proces en wat een ongelofelijk kado geven ze mij dan, dat ik hier aan bij heb mogen dragen en een stukje met ze mee heb mogen lopen. Dan voel ik me zo warm en blij van binnen en van buiten waardoor  ik ook ga stralen. Hier doe ik het voor en wie weet mag ik dat ook voor jou doen.

 

Blog – Balans in je leven

“The time to relax is when you don’t have time for it” Of zoals de boeddhisten zeggen: “mediteer elke dag 10 minuten en als je het druk hebt, mediteer een uur” ????

Dit klinkt zo tegenstrijdig en daarom is het ook zo moeilijk! Vaak gaan we maar door en door en nemen we amper de tijd om rust te nemen. Ik herken het zelf ook erg, er staat zoveel op het to-do lijstje, leuke evenementen op het programma, dingen die moeten, en nee-zeggen tegen nieuwe dingen is lastig maar ergens wordt het toch opeens te veel. En vaak voel ik dit als mijn lijf gaat protesteren, een pijntje in mijn rug, stramme spieren of ik heb opeens een griepje te pakken. Net alsof je lijf zegt; als jij het niet doet dan trap ik nu op de rem.

Op tijd rust nemen, de balans opmaken en bewust voelen of de drukte je nog past, is erg belangrijk! Doe je überhaupt de dingen die voor jou belangrijk zijn? Leef je in balans of mag je hierin nog wat veranderen? Op 7 en 17 november geef ik in Arnhem een 2uur durende workshops “Balans in je leven” voor iedereen die even bewust stil wil staan bij de drukte in zijn leven. Om daarna met een plan meer balans te krijgen in je leven. Voor meer rust en plezier in je leven ????

5 + 14 =

Praktijk Craanen

– ik wil jou weer het plezier en de rust in je leven terug geven –

Zypendaalseweg 47 / 6814 CN Arnhem

Tel: 06-55552904 / Mail: info@praktijkcraanen.nl

 

 

KvK: 53974972 Bank: Fa Coaching ING NL50INGB0004766282 Algemene voorwaarden